Merksemse cultuurprijzen 2022 voor tentoonstelling ‘De geRAFfineerde kijk van Gorsen’ en Virago Symphonic Orchestra

06/02/2023

District Merksem en de Merksemse cultuurraad reiken jaarlijks de cultuurprijs uit. De jury kent dit jaar de cultuurprijs toe aan de tentoonstelling 'De geRAFfineerde kijk van Gorsen' en de jongerenprijs aan Virago Symphonic Orchestra.

Cultuurprijs voor ‘De geRAFfineerde kijk van Gorsen’

In februari 2020 overleed de Merksemse kunstenaar Rafael Gorsen op 77-jarige leeftijd. Hij was al van jongs af aan bezig met kunst. Na een korte studie aan de kunstacademie en enkele jaren in de kachelzaak van zijn vader, werd Rafael – Raf voor de vrienden – voltijds kunstenaar en ontwikkelde hij een eigen stijl: schilderen en beeldhouwen op een figuratieve en abstracte manier. Op het einde van zijn leven was hij vooral bezig met ‘drop flow painting’ waarbij hij door spetters verf in elkaar te laten overvloeien een bijzonder effect creëerde. De werken van Rafael Gorsen kregen bekendheid in zowel binnen- als buitenland.

In juni 2022 organiseerden familie en vrienden van Raf als eerbetoon een tentoonstelling met zijn schilderijen en sculpturen in kasteel Bouckenborgh. De gratis tentoonstelling ‘De geRAFfineerde kijk van Gorsen’ kon op veel belangstelling rekenen.

Jongerenprijs voor Virago Symphonic Orchestra

De jongerenprijs gaat dit jaar naar het Virago Symphonic Orchestra, een groot symfonisch orkest dat uitsluitend bestaat uit vrouwelijke muzikanten. De oprichtster en bezielster van het orkest, Eline Cote, is een jonge vrouw uit Merksem. Met het orkest kaart ze de ondervertegenwoordiging aan van vrouwen in de klassieke muziek, een onderwerp dat ze ook behandelde in haar masterthesis aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

Virago Symphonic Orchestra debuteerde in 2020 op Vrouwendag in de Koningin Elisabethzaal. Sindsdien trad het orkest op in onder meer Trix, ManiFiesta, DAKkan en Schouwburg Noord.

De Merksemse cultuurprijzen 2022 worden op dinsdag 7 februari februari om 19 uur uitgereikt in de hal van het districtshuis (Burgemeester Jozef Nolfplein 1). De pers is daarbij van harte welkom.

Dominique Kums Districtsschepen voor cultuur, feestelijkheden, protocol, groen, milieu en buurtinitiatieven

 

 

Over District Merksem

Merksem is 1 van de 9 districten van stad Antwerpen. In het districtshuis van Merksem vindt u op het gelijkvloers het stadsloket, en op de eerste verdieping de districtsdiensten. De jeugddienst is gehuisvest in kasteel Bouckenborgh.  

In deze newsroom vindt u de persberichten die district Merksem uitstuurt én een aantal foto's genomen in Merksem. Het staat u vrij die in uw nieuwsberichten over Merksem te gebruiken, mits vermelding van copyright indien dat vermeld is bij de foto.    

Op www.merksem.be leest u nog meer nieuws over het district en vindt u informatie per beleidsdomein (sport, jeugd, senioren, groen, cultuur, buurtmakers enzovoort).

Volg district Merksem ook op sociale media: www.facebook.com/districtmerksem en www.instagram.com/district_merksem.  

District Merksem
Burgemeester Jozef Nolfplein 1
2170 Merksem