Persbericht | Ereprijs Grote Stroboer 2024 voor Lin Van Mierlo

Persbericht | Ereprijs Grote Stroboer 2024 voor Lin Van Mierlo

23/05/2024

District Merksem kent jaarlijks zijn ereprijs Grote Stroboer toe aan een Merksemnaar, Merksemse vereniging of een persoon die veel voor Merksem betekent. In 2024 wordt de ereprijs al voor de 28ste keer uitgereikt. De eer valt dit jaar te beurt aan Lin Van Mierlo, voormalig directeur van Academie Merksem.

Van leraar tot directeur

Wie al eens een opleiding volgde aan Academie Merksem of kinderen heeft die er een hobby uitoefenen, weet ongetwijfeld wie Lin Van Mierlo is. Met in totaal net geen 40 jaar dienst in de academie, is Lin er een bekend gezicht.

Lin studeerde woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen en startte in 1984 aan de Academie Muziek-Woord-Dans als piepjonge lerares ‘woord’, een functie die ze jarenlang met veel passie zou uitoefenen. In 1996 ging toenmalig directeur Alfons De Meulder op pensioen. Voor Lin was de tijd rijp voor een nieuwe, leidinggevende uitdaging en ze werd aangesteld als directeur. Toen beide academies van Merksem – Beeld enerzijds en Muziek-Woord-Dans anderzijds – in 2012 samensmolten tot één organisatie, nam Lin de dagelijkse werking onder haar hoede als algemeen directeur. Tot aan haar pensioen in september 2023 zou ze die functie met verve vervullen.

Eerste kinderrechtenacademie in België

Samen met haar team bouwde Lin Academie Merksem uit tot de organisatie die ze vandaag is, met als één van de hoogtepunten ongetwijfeld de erkenning eind 2019 als eerste kinderrechtenacademie in ons land. Voor het behalen van dat kwaliteitslabel werkte de academie onder andere hard aan het sterker uitdragen van kinderrechten binnen de school, organiseert ze regelmatig thematische projecten met focus op kinderrechten en wordt er grote aandacht besteed aan de laagdrempeligheid van het aanbod en ouderparticipatie.

Een opvallend en fysiek symbool van de kinderrechtenacademie is de grote CosmoGolem die in 2022 zijn intrek nam in de voortuin van het gebouw. Via een luikje kunnen kinderen en volwassenen hun dromen en wensen aan de reus toevertrouwen. Hij helpt hen zo hun stem en identiteit te vinden en zorgt voor verbinding.

Met de ereprijs Grote Stroboer bedankt het district Lin voor haar jarenlange inzet voor Academie Merksem.

Videoboodschap op de Merksemse feestdag

District Merksem startte vorig jaar een nieuwe traditie door voortaan op de Merksemse feestdag – 23 mei – bekend te maken wie de ereprijs Grote Stroboer in ontvangst mag nemen. Bij de aankondiging spreekt Grote Stroboer Lin Van Mierlo de Merksemnaren bovendien toe in een videoboodschap die vanaf nu te zien is op de kanalen van het district:

Luc Bungeneers Districtsburgemeester bevoegd voor begroting, burgerlijke stand, communicatie, dierenwelzijn en veiligheid
Dominique Kums Districtsschepen voor cultuur, feestelijkheden, protocol, groen, milieu en buurtinitiatieven
Sep Sels Projectmedewerker evenementen, District Merksem

 

Over District Merksem

Merksem is 1 van de 9 districten van stad Antwerpen. In het districtshuis van Merksem vindt u op het gelijkvloers het stadsloket, en op de eerste verdieping de districtsdiensten. De jeugddienst is gehuisvest in kasteel Bouckenborgh.  

In deze newsroom vindt u de persberichten die district Merksem uitstuurt én een aantal foto's genomen in Merksem. Het staat u vrij die in uw nieuwsberichten over Merksem te gebruiken, mits vermelding van copyright indien dat vermeld is bij de foto.    

Op www.merksem.be leest u nog meer nieuws over het district en vindt u informatie per beleidsdomein (sport, jeugd, senioren, groen, cultuur, buurtmakers enzovoort).

Volg district Merksem ook op sociale media: www.facebook.com/districtmerksem en www.instagram.com/district_merksem.  

District Merksem
Burgemeester Jozef Nolfplein 1
2170 Merksem