Nieuw kunstwerk 'Knot Alone' ter ere van de zorgsector in Merksem

Nieuw kunstwerk 'Knot Alone' ter ere van de zorgsector in Merksem

21/03/2023

Wie langs de vijver in het Gemeentepark van Merksem wandelt of fietst, kan daar voortaan genieten van 'Knot Alone', een nieuw permanent kunstwerk van kunstenaar Baldvin Einarsson.

Knot Alone

Het district nam het initiatief voor dit nieuwe kunstwerk in navolging van de coronapandemie en in het bijzonder de rol die de zorgsector hierin speelde. Deze aanleiding werd door Einarsson vertaald in een driedelig kunstwerk waarin verbinding en houvast centraal staan.

De titel van het kunstwerk speelt met de identieke uitspraak van not (niet) en knot (knoop) in het Engels. Knopen zijn te zien in het werk: 3 rechtopstaande scheepstouwen, gegoten in brons in een hyperrealistische stijl, dragen elk een unieke knoop in het midden. Een verwijzing naar zowel het in de knoop liggen met jezelf of met anderen, als hoe belangrijk het is om elkaar vast te houden en te ondersteunen.

'Knot Alone' werd gemaakt in opdracht van district Merksem onder artistieke begeleiding van Kunst in de Stad, en zal opgenomen worden in de stedelijke collectie kunst in de publieke ruimte.

Baldvin Einarsson

Baldvin Einarsson (°1985) is geboren in IJsland en woont sinds 2012 in Antwerpen. Hij studeerde aan de Iceland Academy of the Arts en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Zijn werk is zowel lichtvoetig en humoristisch als emotioneel geladen. Met een knipoog verkent hij menselijke relaties en interactie.

Recente tentoonstellingen van zijn werk vonden plaats in onder andere Plus One Gallery (Antwerpen, 2019), Witte de With Center for Contemporary Art (Rotterdam, 2019) en Harbringer (Ijsland, 2018).

Beelden van de inhuldiging zijn beschikbaar in onze mediagalerij.

Dominique Kums Districtsschepen voor cultuur, feestelijkheden, protocol, groen, milieu en buurtinitiatieven

 

 

Over District Merksem

Merksem is 1 van de 9 districten van stad Antwerpen. In het districtshuis van Merksem vindt u op het gelijkvloers het stadsloket, en op de eerste verdieping de districtsdiensten. De jeugddienst is gehuisvest in kasteel Bouckenborgh.  

In deze newsroom vindt u de persberichten die district Merksem uitstuurt én een aantal foto's genomen in Merksem. Het staat u vrij die in uw nieuwsberichten over Merksem te gebruiken, mits vermelding van copyright indien dat vermeld is bij de foto.    

Op www.merksem.be leest u nog meer nieuws over het district en vindt u informatie per beleidsdomein (sport, jeugd, senioren, groen, cultuur, buurtmakers enzovoort).

Volg district Merksem ook op sociale media: www.facebook.com/districtmerksem en www.instagram.com/district_merksem.  

District Merksem
Burgemeester Jozef Nolfplein 1
2170 Merksem