Skip to Content
Merksemse Gaston Berghmansdreef en streetartmuur feestelijk ingehuldigd

Merksemse Gaston Berghmansdreef en streetartmuur feestelijk ingehuldigd

1/7/2022

Op vrijdag 1 juli werden de vernieuwde Gaston Berghmansdreef én het graffitiwerk dat voortaan de muur van school Sint-Eduardus siert, feestelijk ingehuldigd in aanwezigheid van het Merksemse districtscollege, burgemeester Bart De Wever en de familie van komiek Gaston Berghmans.

Gezellige toegang tot het Bouckenborghpark

De nieuwe kasseiendreef naar Bouckenborghpark start aan de Bredabaan met een inkomplein met zitbanken waar Merksemnaren gezellig kunnen vertoeven. Ook in de dreef zijn er verschillende rustpunten voorzien.

Een nieuw aangeplante dubbele bomenrij van lindes leidt bezoekers richting het park. Zodra het gras langs beide zijden van de dreef goed heeft kunnen groeien, zal het ecologisch worden beheerd. Sommige zones worden beperkt gemaaid en zo ontstaat er ‘gewild gras’: een grasveld met een grote biodiversiteit. Langs het toegangspad zullen er vanaf volgend voorjaar bloemen groeien.

Streetart ter ere van Gaston Berghmans

Om de dreef nog meer persoonlijkheid te geven én om de overleden Merksemse komiek Gaston Berghmans - aan wie de dreef haar naam dankt - te eren, realiseerde het district Merksem een graffitikunstwerk op de muur van school Sint-Eduardus.

“De nieuwe muurschildering toont het portret van Gaston en zijn alter ego Joske Vermeulen,” weet districtsburgemeester Luc Bungeneers. “Al ging Gaston enkele jaren geleden van ons heen, hij blijft een groot Merksems icoon. Via deze streetartmuur leert ook de jongere generatie Merksemnaren hem kennen.”

Samenwerking met Tim Streetartwerpenaar en Bird

District Merksem werkte voor de nieuwe muur samen met Tim Marschang, ook wel gekend als Tim Streetartwerpenaar, en graffitikunstenaar Bird. Beiden zijn van Antwerpse bodem en gepassioneerd door streetart.

Bird is in Merksem niet aan zijn proefstuk toe. Hij zette eerder al een graffitkunstwerk van Gaston Berghmans op een nutskast op het Victor Roosensplein. De schaalvergroting naar een meer dan 400 vierkante meter grote muur schrikte hem niet af. Hij zorgde voor een geslaagde en waarheidsgetrouwe weergave van zowel Gaston als Joske.

Story image

 

 

Luc Bungeneers Districtsburgemeester bevoegd voor begroting, burgerlijke stand, communicatie, dierenwelzijn en veiligheid

 

Over District Merksem

Merksem is 1 van de 9 districten van stad Antwerpen. In het districtshuis van Merksem vindt u op het gelijkvloers het stadsloket, en op de eerste verdieping de districtsdiensten. De jeugddienst is gehuisvest in kasteel Bouckenborgh.  

In deze newsroom vindt u de persberichten die district Merksem uitstuurt én een aantal foto's genomen in Merksem. Het staat u vrij die in uw nieuwsberichten over Merksem te gebruiken, mits vermelding van copyright indien dat vermeld is bij de foto.    

Op www.merksem.be leest u nog meer nieuws over het district en vindt u informatie per beleidsdomein (sport, jeugd, senioren, groen, cultuur, buurtmakers enzovoort).

Volg district Merksem ook op sociale media: www.facebook.com/districtmerksem en www.instagram.com/district_merksem.  

District Merksem
Burgemeester Jozef Nolfplein 1
2170 Merksem