Merksemse cultuurprijzen 2023 uitgereikt

Merksemse cultuurprijzen 2023 uitgereikt

1/3/2024

District Merksem en de cultuurraad reiken jaarlijks de Merksemse cultuurprijzen uit. De jury kende dit jaar de cultuurprijs toe aan de tentoonstelling ‘Ik wist niet dat ik een onkruid was’ van de Colombiaans-Merksemse illustratrice Laura Vargas. De jongerenprijs gaat naar de kortfilm ‘Buurman Kip' van geëngageerde Merksemnaar Hugo Goedemé. Zij ontvingen hun prijs op donderdag 29 februari in het districtshuis. ​  

Expo ‘Ik wist niet dat ik een onkruid was’ 

In het najaar van 2023 maakte Laura Vargas de expo ‘Ik wist niet dat ik een onkruid was’ in cultureel ontmoetingscentrum Merksemdok. De expo gaat over een kruid dat in haar geboorteland Colombia de basis is voor een bekende soep, maar in België als onkruid wordt beschouwd. Aan de hand van deze metafoor onderzocht ze welke invloed migratie heeft op iemands identiteit en op gerechten en tradities uit verschillende culturen. De bekende Colombiaanse soep ontstond namelijk door de vele invloeden uit andere culturen, mogelijk gemaakt door migratie door de jaren heen. Laura schreef over dit actuele thema een gedicht, borduurde kunstwerken en creëerde 18 prachtige canvassen met waterverf. 

Campagnebeeld van de expo 'Ik wist niet dat ik een onkruid was'
Campagnebeeld van de expo 'Ik wist niet dat ik een onkruid was'

Kortfilm ‘Buurman Kip’ 

De jongerenprijs gaat dit jaar naar Merksemnaar Hugo Goedemé voor zijn kortfilm ‘Buurman Kip’ die hij samen met 10 leerlingen van basisschool JOMA maakte. Het verhaal speelt zich af rond het Hofke Van Roosendael in het Gemeentepark van Merksem. Daar woont graaf Theodoor met zijn wereldberoemde kip. De kinderen uit de buurt hebben het geregeld aan de stok met graaf maar na een tijdje krijgen ze hem toch overtuigd om zijn kip te tonen.  

De kinderen die meewerkten kregen door hun rol de kans om op leuke manier de Nederlandse taal te leren. Een grote boost voor hun zelfvertrouwen! Hugo Goedemé organiseert al heel zijn leven sociale projecten. Met deze film won hij al een prijs op het Antwerp International Short Film Festival 2023, en nu verdient hij ook de Merksemse culturele jongerenprijs 2023.

Hugo Goedemé geeft de acteurs-leerlingen instructies voor de volgende te filmen scène.
Hugo Goedemé geeft de acteurs-leerlingen instructies voor de volgende te filmen scène.
Dominique Kums Districtsschepen voor cultuur, feestelijkheden, protocol, groen, milieu en buurtinitiatieven
Vonneke Groeneveldt Cultuurantenne, District Merksem

 

 

Over District Merksem

Merksem is 1 van de 9 districten van stad Antwerpen. In het districtshuis van Merksem vindt u op het gelijkvloers het stadsloket, en op de eerste verdieping de districtsdiensten. De jeugddienst is gehuisvest in kasteel Bouckenborgh.  

In deze newsroom vindt u de persberichten die district Merksem uitstuurt én een aantal foto's genomen in Merksem. Het staat u vrij die in uw nieuwsberichten over Merksem te gebruiken, mits vermelding van copyright indien dat vermeld is bij de foto.    

Op www.merksem.be leest u nog meer nieuws over het district en vindt u informatie per beleidsdomein (sport, jeugd, senioren, groen, cultuur, buurtmakers enzovoort).

Volg district Merksem ook op sociale media: www.facebook.com/districtmerksem en www.instagram.com/district_merksem.  

District Merksem
Burgemeester Jozef Nolfplein 1
2170 Merksem