Skip to Content
Merksemnaren kunnen in maart bijenhotels en geveltonnen bestellen via het district

Merksemnaren kunnen in maart bijenhotels en geveltonnen bestellen via het district

01/03/2022

De klimaatverandering wordt ook bij ons voelbaar en om Merksem toekomstbestendig te maken worden inwoners aangespoord om te ontharden, te vergroenen en te verblauwen. Naast het tegengaan van wateroverlast is een groene straat vooral ook fijn voor de bewoners zelf. Planten en bloemen houden straten koel door verdamping en bomen zorgen voor aangename schaduw op hete dagen.

Daarom werkte het district 3 nieuwe initiatieven uit waar Merksemnaren vanaf 1 maart 2022 gebruik van kunnen maken. De geveltonnen en bijenhotels kunnen voorlopig enkel in maart 2022 worden besteld. Een aanvraag voor een groenslinger kan het hele jaar door.

Bijenhotel: bijen zijn geen bijzaak

Insecten en bijen zorgen voor de bestuiving van bomen, bloemen en planten en vormen dus een onmisbare schakel in onze voedselketen. Bijenhotels bieden bijen een veilige plaats om eitjes te leggen en dragen dus bij aan de groei van de bijenpopulatie. Merksemnaren kunnen via het district een bijenhotel bestellen tegen een sterk verminderde prijs.

Gevelton: elke druppel telt

Een tweede mogelijkheid is de aankoop van een gevelton met flinke korting, om steeds hemelwater binnen handbereik te hebben voor het begieten van geveltuintjes, boomspiegels en bloempotten. Goed voor het milieu én de portemonnee!

Groenslinger: verbinding tussen overburen

Overburen die hun woningen willen verbinden met een groenslinger kunnen hiervoor een aanvraag doen. Het district geeft advies, zorgt voor de verticale en horizontale bekabeling en het onderhoud boven de hoogte van 4 meter. Groenslingers zijn niet alleen mooi om te zien, ze werken ook geluiddempend en trekken vogels, bijen en andere nuttige insecten aan. Bovendien zorgen ze zowel letterlijk als figuurlijk voor verbinding tussen buren.

Praktische info

Concrete info over de prijs, de voorwaarden en de aanvraagprocedure is vanaf 1 maart te vinden op www.merksem.be/groenmakers.

 

Dominique Kums Districtsschepen voor cultuur, feestelijkheden, protocol, groen, milieu en buurtinitiatieven
Lieve Smolders Coördinator Buurtmakers Merksem, District Merksem

 

Over District Merksem

Merksem is 1 van de 9 districten van stad Antwerpen. In het districtshuis van Merksem vindt u op het gelijkvloers het stadsloket, en op de eerste verdieping de districtsdiensten. De jeugddienst is gehuisvest in kasteel Bouckenborgh.  

In deze newsroom vindt u de persberichten die district Merksem uitstuurt én een aantal foto's genomen in Merksem. Het staat u vrij die in uw nieuwsberichten over Merksem te gebruiken, mits vermelding van copyright indien dat vermeld is bij de foto.    

Op www.merksem.be leest u nog meer nieuws over het district en vindt u informatie per beleidsdomein (sport, jeugd, senioren, groen, cultuur, buurtmakers enzovoort).

Volg district Merksem ook op sociale media: www.facebook.com/districtmerksem en www.instagram.com/district_merksem.  

District Merksem
Burgemeester Jozef Nolfplein 1
2170 Merksem