Merksem viert 79 jaar vrede met de Vredesfeesten

Merksem viert 79 jaar vrede met de Vredesfeesten

25/09/2023

District Merksem maakt zich op voor de Vredesfeesten. Met dit tweedaagse evenement herdenkt het district de bevrijding van de bezetter begin oktober 1944 - een maand later dan Antwerpen. Op zaterdag 30 september en zondag 1 oktober wordt 79 jaar vrede gevierd met herdenkingsmomenten, een lichtjestocht, livemuziek en een spetterende vuurshow.

Bloemenhuldiging, optocht en herdenkingsmoment

Zaterdag 30 september wordt om 10.45 uur aan het bevrijdingsmonument op het Burgemeester Jozef Nolfplein een bloemenhulde gebracht voor de oorlogsslachtoffers. Daarna volgt een optocht over de Bredabaan richting de begraafplaats in de Van Heybeeckstraat. Om 11.30 uur wordt daar hulde gebracht aan de overledenen.

Alle Merksemnaren zijn welkom om de herdenkingsplechtigheden bij te wonen.

Feestavond met vuurspektakel

Vanaf 18.30 uur, bij valavond, verwelkomt een comité van vuurartiesten het publiek aan de Gaston Berghmansdreef in het Bouckenborghpark. Zij wijzen de weg naar de feesttent waar De Love Me Tenders om 19 uur het feest op gang brengen met een dansbare mix van 'golden oldies' als Nat King Cole, Frank Sinatra en Elvis Presley en recentere hits.

Lichtjestocht

Later op de avond kan iedereen deelnemen aan een lichtjestocht. Die vertrekt om 20 uur aan het herdenkingsmonument bij de vestiging van Elia en trekt over de Straalstraat, de Deurnsebaan en de Bredabaan richting Bouckenborghpark. Feeërieke elfjes begeleiden de stoet en zorgen voor sfeer. Het district voorziet in samenwerking met Primavera vzw ook lampionnen, maar wandelaars zijn uiteraard welkom om deel te nemen met lichtjes en zelfgemaakte lampionnen.

Dominique Kums, districtsschepen voor cultuur, feestelijkheden en protocol: "Op 6 september 1944 - twee dagen na de bevrijding van Antwerpen - werden in de elektriciteitscentrale L'Escaut 22 arbeiders - én een toevallige voorbijganger - als represaille geëxecuteerd door Duitse soldaten. Het monument in de Straalstraat herdenkt deze slachtoffers. Een passend vertrekpunt voor een lichtjestocht in het kader van de Vredesfeesten."

Vuurspektakel en dj

Om 21 uur is het publiek welkom aan kasteel Bouckenborgh voor de vuurshow 'In Fire & Ashes' van Moving Fire Arts. In deze theatrale show brengen 4 artiesten een verhaal van conflict en verzoening tussen licht en duisternis, in een choreografie van vuur en acrobatie.

Daarna zet dj Danny Van Tichelen het feest verder in de tent tot middernacht. Wie wil doorfeesten, is welkom in jongerencentrum Bouckenborgh voor een afterparty met lokaal dj-talent.

Gouden jubileum Lou Roman Band

Op zondag 1 oktober gaat het feest door in Schouwburg Noord. Vanaf 14 uur viert de Lou Roman Band er een halve eeuw muziek en liefde met een mix van nostalgische en actuele tonen. Gene Bervoets en Els Dottermans leiden als onvolprezen ceremoniemeesters alles in goede banen. Tickets zijn beschikbaar via de website van Schouwburg Noord.

Alle info over de Vredesfeesten is online na te lezen op www.merksem.be/vredesfeesten.

Dominique Kums Districtsschepen voor cultuur, feestelijkheden, protocol, groen, milieu en buurtinitiatieven
Vachan Van Loock Publiekswerker, District Merksem

 

 

Over District Merksem

Merksem is 1 van de 9 districten van stad Antwerpen. In het districtshuis van Merksem vindt u op het gelijkvloers het stadsloket, en op de eerste verdieping de districtsdiensten. De jeugddienst is gehuisvest in kasteel Bouckenborgh.  

In deze newsroom vindt u de persberichten die district Merksem uitstuurt én een aantal foto's genomen in Merksem. Het staat u vrij die in uw nieuwsberichten over Merksem te gebruiken, mits vermelding van copyright indien dat vermeld is bij de foto.    

Op www.merksem.be leest u nog meer nieuws over het district en vindt u informatie per beleidsdomein (sport, jeugd, senioren, groen, cultuur, buurtmakers enzovoort).

Volg district Merksem ook op sociale media: www.facebook.com/districtmerksem en www.instagram.com/district_merksem.  

District Merksem
Burgemeester Jozef Nolfplein 1
2170 Merksem