Lentepoets en Groenmakersdag in Merksem op zaterdag 22 april

Lentepoets en Groenmakersdag in Merksem op zaterdag 22 april

19/04/2023

Wanneer de dagen beginnen te lengen en we allemaal weer wat meer buiten komen, is het tijd voor een heuse lenteschoonmaak. De Merksemse Lentepoets vindt dit jaar plaats op zaterdag 22 april. Diezelfde dag organiseert het district ook de tweede editie van de Groenmakersdag en kunnen bezoekers in het districtshuis inspiratie opdoen voor al hun groene projecten.

Lentepoets

Het district moedigt Merksemnaren aan om op zaterdag 22 april borstels, poetsdoeken en tuinharken boven te halen en samen met hun buren de stoep te poetsen, afval te verzamelen, onkruid te wieden enzovoort. Zo zorgen we samen voor een schonere en aangenamere plek om te wonen. Bovendien leren buurtbewoners elkaar beter kennen, wat de sfeer in hun buurt bevordert.

Iedereen kan zonder inschrijving meedoen met de Lentepoets.

Deze Merksemse straten schreven zich vooraf samen in en ontvangen een financiële ondersteuning van het district om poetsmateriaal of plantjes aan te kopen, of te zorgen voor een lekker tussendoortje voor de poetsende buren:

Laaglandlaan - Gagelveldenstraat - Grijsdijk - Van Praetlei - Annuntiatenstraat - Zusters van Onze Lieve Vrouwstraat - Jos de Swertsstraat - De Biezen - Sint-Lutgardisstraat - Secretaris Meyerlei - Blijvoort - Moeshofstraat - Hodonk - Kluizeveldenstraat - Meereigen en Ridder Van Parijsstraat. Ook dienstencentrum De Brem uit de Zwaantjeslei doet mee.

Groenmakersdag

Om Merksem klimaatbestendiger te maken doet het district heel wat inspanningen maar het rekent ook op zijn inwoners. Want als we met z’n allen kiezen voor minder grijs en meer groen, maken we samen een verschil.

Tijdens de tweede Merksemse Groenmakersdag kunnen Merksemnaren op zaterdag 22 april tussen 11 en 14 uur in het districtshuis inspiratie opdoen voor al hun groene projecten:

Made in Merksem

Een mooie collectie foto's van Merksemse voortuinen, geveltuintjes, bijenhotels enzovoort zijn een inspiratiebron voor ieders eigen groene oase.

Afhaaldag groene producten

Wie een bijenhotel of gevelton bestelde via het district, kan die tijdens de Groenmakersdag ophalen. Wie nog twijfelt, kan ter plaatse de demonstratiemodellen bekijken.

Demo's en info

Filmpjes tonen hoe je een geveltuintje aanlegt en een gevelton installeert. Deskundigen staan klaar om alle vragen over de haalbaarheid en aanpak van projecten te beantwoorden.

De infoserre

De infoserre van Ecohuis Antwerpen staat op het Burgemeester Jozef Nolfplein. Bezoekers vinden er info over premies en subsidies die ze kunnen aanvragen, welke planten er goed gedijen op zonnige of net schaduwrijke plekken enzovoort. Bovendien beantwoordt een medewerker van het Ecohuis tijdens de Groenmakersdag met plezier alle groene vragen.

Alle info over de Lentepoets en de Groenmakersdag is te vinden op www.merksem.be/groenmakersdag.

Dominique Kums Districtsschepen voor cultuur, feestelijkheden, protocol, groen, milieu en buurtinitiatieven
Lieve Smolders Coördinator Buurtmakers Merksem, District Merksem

 

Over District Merksem

Merksem is 1 van de 9 districten van stad Antwerpen. In het districtshuis van Merksem vindt u op het gelijkvloers het stadsloket, en op de eerste verdieping de districtsdiensten. De jeugddienst is gehuisvest in kasteel Bouckenborgh.  

In deze newsroom vindt u de persberichten die district Merksem uitstuurt én een aantal foto's genomen in Merksem. Het staat u vrij die in uw nieuwsberichten over Merksem te gebruiken, mits vermelding van copyright indien dat vermeld is bij de foto.    

Op www.merksem.be leest u nog meer nieuws over het district en vindt u informatie per beleidsdomein (sport, jeugd, senioren, groen, cultuur, buurtmakers enzovoort).

Volg district Merksem ook op sociale media: www.facebook.com/districtmerksem en www.instagram.com/district_merksem.  

District Merksem
Burgemeester Jozef Nolfplein 1
2170 Merksem