Grote Stroboer 2023 voor darter Dimitri Van den Bergh

Grote Stroboer 2023 voor darter Dimitri Van den Bergh

23/05/23

District Merksem reikt de 27ste Grote Stroboer uit aan Dimitri Van den Bergh voor zijn prestaties in het darts. Dit jaar wordt de prijs voor het eerst uitgereikt op 23 mei, de Merksemse feestdag.

District Merksem reikt jaarlijks de Grote Stroboer uit aan een Merksemnaar of Merksemse vereniging die zich inzet voor een nobel doel, Merksemnaren bij elkaar brengt of uitzonderlijke initiatieven of prestaties neerzette in het voorbije jaar. Dit jaar mag darter Dimitri Van den Bergh de prijs in ontvangst nemen.

Dancing Dimi

Als jonge speler liet hij van zich horen met winst in de PDC World Youth Championship in 2017 en 2018. Zijn karakteristieke danspassen leverden hem al snel internationale bekendheid op als 'Dancing Dimi'. Daarnaast won hij de World Matchplay als debutant in 2020 en behaalde in 2022 de eindezege in de Nordic Masters en de Dutch Darts Masters. In 2023 bereikte hij als eerste Belg ooit de halve finale op het wereldkampioenschap darts en won hij zijn eerste weektitel in de Premier League Darts.

Zijn succes droeg in eigen land bij tot een groeiende populariteit van het darts, met onder meer het televisieprogramma 'BV Darts' en de oprichting van DNE Dartschool, de eerste dartschool in België.

Roots in Merksem

Dimitri Van den Bergh verdeelt tegenwoordig zijn tijd tussen het Verenigd Koninkrijk en België, maar zijn roots liggen onlosmakelijk in Merksem. Hij werd geboren in ZNA Jan Palfijn, liep school in Joma en woonde op verschillende plekken in Merksem. Zijn darttechnieken ontwikkelde hij in de volkscafés De Schuur en Den Anne. Een waardig ambassadeur van Merksem dus, die door zijn prestaties en persoonlijkheid een inspiratiebron voor velen is. District Merksem gunt de 'Dreammaker' dan ook van harte de titel van Grote Stroboer.

Door agendaconflicten met toernooien in het buitenland zal er uitzonderlijk geen uitreiking in het districtshuis plaatsvinden. Van den Bergh dankt het district wel in een videoboodschap:

 

Merksemse feestdag

De Grote Stroboer wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt op 23 mei. Op deze symbolische datum kocht Antoon Van Stralen, de toenmalige burgemeester van Antwerpen, in 1561 de heerlijkheid Merksem op de Vrijdagmarkt voor 43.000 gulden. In 2011, ter gelegenheid van de 450ste verjaardag van de verkoop, werd deze dag uitgeroepen tot Merksemse feestdag.

Dominique Kums Districtsschepen voor cultuur, feestelijkheden, protocol, groen, milieu en buurtinitiatieven
Vachan Van Loock Publiekswerker, District Merksem

 

 

 

 

Over District Merksem

Merksem is 1 van de 9 districten van stad Antwerpen. In het districtshuis van Merksem vindt u op het gelijkvloers het stadsloket, en op de eerste verdieping de districtsdiensten. De jeugddienst is gehuisvest in kasteel Bouckenborgh.  

In deze newsroom vindt u de persberichten die district Merksem uitstuurt én een aantal foto's genomen in Merksem. Het staat u vrij die in uw nieuwsberichten over Merksem te gebruiken, mits vermelding van copyright indien dat vermeld is bij de foto.    

Op www.merksem.be leest u nog meer nieuws over het district en vindt u informatie per beleidsdomein (sport, jeugd, senioren, groen, cultuur, buurtmakers enzovoort).

Volg district Merksem ook op sociale media: www.facebook.com/districtmerksem en www.instagram.com/district_merksem.  

District Merksem
Burgemeester Jozef Nolfplein 1
2170 Merksem