Skip to Content
Eerste Merksemse Groenmakersdag op zaterdag 22 oktober

Eerste Merksemse Groenmakersdag op zaterdag 22 oktober

17/10/2022

Om Merksem klimaatbestendiger te maken doet het district heel wat inspanningen. Maar ook de inwoners kunnen een verschil maken door te kiezen voor minder grijs en méér groen. Het district moedigt hen daar graag toe aan. Op zaterdag 22 oktober van 11 tot 16 uur vindt daarom de allereerste Merksemse Groenmakersdag plaats in het districtshuis en op het Burgemeester Jozef Nolfplein. Bezoekers kunnen er terecht voor informatie over allerlei groene onderwerpen.

Wat valt er te beleven?

Merksemnaren die een gevelton of bijenhotel bestelden, kunnen dat afhalen tussen 11 en 14 uur. Er zijn ook demonstratiemodellen beschikbaar voor wie twijfelt over een aankoop.

Inspiratie voor een eigen groene oase vinden bezoekers op de inspiratiemuur met een mooie collectie foto's van Merksemse voortuinen, geveltuintjes, bijenhotels en achtertuinen.

Er worden doorlopend demonstratievideo's getoond onder andere over de aanleg van een geveltuintje en de installatie van een gevelton.

De groendeskundige van het district en vertegenwoordigers van het Ecohuis, de samentuinen, de volkstuinen en de imkerij zijn aanwezig om vragen over de haalbaarheid en aanpak van groene ideeën te beantwoorden en advies te geven. Wie overweegt om een groenslinger aan te vragen, komt bij voorkeur samen met zijn overbuur naar de Groenmakersdag.

Merksemnaren die hun voortuin klimaatbestendig willen (her)inrichten, kunnen nog snel inschrijven voor een gratis workshop ‘voortuinen’. Die start om 14 uur. Enkele uren later wandelen de deelnemers buiten met heel veel info én een kant-en-klaar tuinontwerp. Een tuinarchitect hebben ze dus niet meer nodig. Inschrijven kan nog tot en met donderdag 20 oktober door een mail te sturen naar [email protected].

Infoserre van het Ecohuis

Heel de maand oktober staat de houten serre van het Ecohuis op het Burgemeester Jozef Nolfplein. Je vindt er een brede waaier aan info over allerlei groene onderwerpen en er wordt getoond welke planten er goed gedijen op een warme zonnige plek of net beter groeien op een plekje in de schaduw.

Merksemnaren komen hier ook te weten voor welke klimaatrobuuste ingrepen ze een premie of subsidie kunnen aanvragen.

Dominique Kums Districtsschepen voor cultuur, feestelijkheden, protocol, groen, milieu en buurtinitiatieven
Lieve Smolders Coördinator Buurtmakers Merksem, District Merksem
Axel Baert Groendeskundige, District Merksem

 

 

 

Over District Merksem

Merksem is 1 van de 9 districten van stad Antwerpen. In het districtshuis van Merksem vindt u op het gelijkvloers het stadsloket, en op de eerste verdieping de districtsdiensten. De jeugddienst is gehuisvest in kasteel Bouckenborgh.  

In deze newsroom vindt u de persberichten die district Merksem uitstuurt én een aantal foto's genomen in Merksem. Het staat u vrij die in uw nieuwsberichten over Merksem te gebruiken, mits vermelding van copyright indien dat vermeld is bij de foto.    

Op www.merksem.be leest u nog meer nieuws over het district en vindt u informatie per beleidsdomein (sport, jeugd, senioren, groen, cultuur, buurtmakers enzovoort).

Volg district Merksem ook op sociale media: www.facebook.com/districtmerksem en www.instagram.com/district_merksem.  

District Merksem
Burgemeester Jozef Nolfplein 1
2170 Merksem