Skip to Content
Een nieuwe Gaston Berghmansdreef voor Bouckenborghpark

Een nieuwe Gaston Berghmansdreef voor Bouckenborghpark

04/06/2022

Nu de werken aan de Merksemse Gaston Berghmansdreef zo goed als klaar zijn, is de dreef weer open voor publiek. Een nieuw toegangspad met inkomplein, rustpunten en een dubbele bomendreef leidt de bezoekers richting park.

Groene dreef naar het park

Aan beide zijden van het nieuwe toegangspad werden liefst meer dan 150 nieuwe lindes geplant. De stammen  van de jonge bomen hebben nog een aantal jaren een wit laagje op basis van kalk om ze te beschermen tegen zonnebrand.

Over de volledige breedte van de dreef werd met een speciale spuittechniek nieuw gras gezaaid. Het is nog even wachten tot dit gras gegroeid is en mooi groen oogt. Door de toegepaste techniek kunnen de graszones ook tijdelijk een onnatuurlijke kleur groen hebben. Zodra het gras goed heeft kunnen groeien, zal het ecologisch worden beheerd. Sommige zones worden beperkt gemaaid en zo ontstaat er ‘gewild gras’: een grasveld met een grote biodiversiteit. Langs het toegangspad zullen er vanaf volgend voorjaar bloemen groeien.

De komende weken voert de aannemer nog enkele plaatselijke herstellingen uit in het kader van de voorlopige oplevering. De restauratie van het historische hekwerk is ten vroegste gepland voor 2023.

ANPR-camera houdt toezicht

In het Bouckenborghpark is rijden of parkeren niet toegelaten. Enkel met een specifieke toelating mogen voertuigen de dreef in rijden. Een ANPR-camera aan de ingang registreert elk voertuig. Overtreders worden beboet.

Streetart ter ere van Gaston Berghmans

Om de nieuwe dreef nog meer cachet te geven én om de overleden Merksemse komiek Gaston Berghmans – waaraan de dreef haar naam heeft te danken – te eren, komt er een grote streetarttekening op de muur van de school Sint-Eduardus. De meer dan 400 vierkante meter grote muurschildering toont het portret van Gaston en zijn alter ego Joske Vermeulen. 

Het Bouckenborghpark, met  kasteel, grachten, vijver, sterrenbos en speelbos verdient een waardige inkom en heeft dat met de nieuwe dreef zeker ook gekregen.

Luc Bungeneers Districtsburgemeester bevoegd voor begroting, burgerlijke stand, communicatie, dierenwelzijn en veiligheid

 

Dominique Kums Districtsschepen voor cultuur, feestelijkheden, protocol, groen, milieu en buurtinitiatieven
Axel Baert Groendeskundige, District Merksem

 

Over District Merksem

Merksem is 1 van de 9 districten van stad Antwerpen. In het districtshuis van Merksem vindt u op het gelijkvloers het stadsloket, en op de eerste verdieping de districtsdiensten. De jeugddienst is gehuisvest in kasteel Bouckenborgh.  

In deze newsroom vindt u de persberichten die district Merksem uitstuurt én een aantal foto's genomen in Merksem. Het staat u vrij die in uw nieuwsberichten over Merksem te gebruiken, mits vermelding van copyright indien dat vermeld is bij de foto.    

Op www.merksem.be leest u nog meer nieuws over het district en vindt u informatie per beleidsdomein (sport, jeugd, senioren, groen, cultuur, buurtmakers enzovoort).

Volg district Merksem ook op sociale media: www.facebook.com/districtmerksem en www.instagram.com/district_merksem.  

District Merksem
Burgemeester Jozef Nolfplein 1
2170 Merksem