Skip to Content
CC Merksem wordt vanaf 15 oktober Schouwburg Noord inclusief vernieuwde zaal

CC Merksem wordt vanaf 15 oktober Schouwburg Noord inclusief vernieuwde zaal

Persuitnodiging donderdag 14 oktober

Cultuurcentrum Merksem is al 23 jaar een hotspot voor cultuurliefhebbers uit Antwerpen en ver daarbuiten. Om de bovenlokale uitstraling extra in de verf te zetten besliste stad Antwerpen om het centrum vanaf 15 oktober de status van schouwburg toe te kennen. CC Merksem heet vanaf dan Schouwburg Noord. En bij die nieuwe naam hoort ook een compleet gerenoveerde zaal.

Vier cultuurcentra uit de districten zetten in op een nog breder en divers publiekspotentieel en dit vertrekkende vanuit hun bestaande sterke lokale verankering, hun ​ verwezenlijkingen in de districten en hun aanwezige podiumtroeven op lokaal en bovenlokaal niveau. Merksem staat vandaag, na Berchem in augustus, op de agenda om de onthulling naar schouwburg officieel te maken.

Elk vanuit hun eigen kracht, en complementair aan het niet stedelijke podiumaanbod, is het hun doel om een nog breder en divers podiumpubliek aan te trekken en zo de uitstraling en naamsbekendheid van Antwerpen als dé podiumstad van Vlaanderen te vergroten.

“De stedelijke podia maken zich klaar om hun rol te spelen in het Antwerpse cultuuraanbod. Eerder was Berchem aan de beurt met schouwburg c o r s o, vandaag doen we dat in de noordrand van de stad. Cc Merksem wordt Schouwburg Noord. En bij een nieuwe naam hoort ook een volledig gerenoveerde zaal. De Antwerpenaar kan er zich laten onderdompelen in een breed scala aan voorstellingen. Het beste bewijs dat de stad en de districten volop inzetten op de culturele relance, ook na corona," aldus schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud.

De naam Noord staat voor de ligging op het Antwerpse grondgebied, maar het noorden is ook een onwrikbaar navigatiepunt. Noord staat als een huis, het strafste cultuurhuis van de Antwerpse noordrand. Het is dé referentie voor kwalitatieve en toegankelijke cultuur. Bij Schouwburg Noord zit de bezoeker altijd goed en dat mag letterlijk worden genomen.

Het gebouw waarin de schouwburg huist, dateert uit 1982. De zaal was verouderd en dringend aan verbouwingen toe. Daarom investeert stad Antwerpen 800.000 euro voor een complete renovatie die de zaal een hedendaagse uitstraling geeft, zonder aan gezelligheid in te boeten. Het gaat om ingrijpende werken die de oude concertzaal een heel nieuw uiterlijk geven. Zo wordt het podium ingekort, hierdoor komt er ruimte om het middenblok te verbreden en verdiepen. Meer bezoekers kunnen dan frontaal voor het podium zitten, wat de zichtlijnen voor het publiek aanzienlijk verbetert. Ook in de verkleinde zijblokken heeft iedereen nu een uitstekend zicht op het podium. Het aantal plaatsen wordt opgetrokken van 400 naar 430. Vernieuwde stoelen, andere vloerbekleding, een hele reeks technische innovaties, zelfs het plafond wordt helemaal vervangen. Ook de foyer krijgt een make-over. Hierdoor wordt het nog gezelliger om voor en na de voorstellingen te genieten van een drankje.

"Mensen bij cultuur betrekken en Merksem op de culturele kaart zetten, dat is onze taak in dit district en ver daarbuiten. Met deze herbronning zetten we een nieuwe stap in de goede richting!" vertelt districtsschepen Gilbert Verstraelen

Op 15, 16 en 17 oktober 2021 kan het publiek alle innovaties komen ontdekken tijdens het Openingsweekend van Schouwburg Noord. Tine en Pieter Embrechts zijn de curatoren van deze driedaagse en selecteerden tal van bekende artiesten om er een groot feest van te maken.

Programma Openingsweekend:

 • Vrijdag 15 oktober - 20.00 uur - Openingsconcert
  ​Tine en Pieter Embrechts nodigen een reeks muzikale gasten uit voor een concert in de vernieuwde zaal. Zij zullen het podium delen met onder meer Ruben Block, Tom Vanstiphout, Nina Babet en Teun Verbruggen. Het fabuleuze Sun*Sun*Sun Orchestra strijkt alles prachtig aan elkaar.
 • Zaterdag 16 oktober - 14.00 en 17.00 uur - Noord feest!
  ​Op zaterdag wordt het feest gewoon verdergezet tijdens 2 unieke voorstellingen met veel comedy, theater en muziek. Toptalenten Bas Birker, Adriaan Vanden Hoof, Jaouad Alloul, Bruno Vanden Broecke, Hugo Matthysen, Ronny Mosuse, Nico Sturm, Warre Borgmans, Maud Vanhauwaert en nog een pak andere gasten nemen het publiek mee op een plezierige trip. Welke artiest in welke voorstelling speelt, blijft geheim.
 • Zondag 17 oktober - 14.00 uur - De Frivole Framboos
  ​Schouwburg Noord is een plek waar iedereen welkom is. Dus ook tijdens het grootse feestweekend staan de deuren open voor het hele gezin. ‘Troppo Maturo’ is een vrolijke voorstelling voor alle leeftijden die perfect bij de feeststemming past.

Meer foto's van de vernieuwde zaal kan u hier terugvinden.


Uitnodiging voor de pers:

Op donderdag 14 oktober kan de pers de zaal in première ontdekken en al een muzikaal voorsmaakje krijgen van het feestweekend.

 • 10u: ontvangst door Ken Van Rompaey, cultuurcoördinator district Merksem, en Kristof Vermeiren, cultuurcoördinator Schouwburg Noord
 • 10u10: officiële opening door schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud
 • 10u20: speech door districtsschepen Gilbert Verstraelen
 • 10u30: muzikaal voorsmaakje met Tine en Pieter Embrechts
 • 10u40: toelichting openingsweekend door Tine en Pieter Embrechts
 • 10u50: mogelijkheid tot interviews van alle aanwezigen
 • 11u30: voorzien einde

Praktisch:

 • donderdag 14 oktober, 10u - 11u30
 • ontvangst vanaf 9u45
 • CC Merksem, Nieuwdreef 135, 2170 Merksem

Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen ten laatste op 13/10 bij Inge De Rouck, Perscommunicatie cultuur, [email protected], tel 0495 89 33 12.

Coronamaatregelen: tijdens alle activiteiten moeten bezoekers rekening houden met de geldende maatregelen. Bij binnenactiviteiten moeten de locatiespecifieke richtlijnen in acht worden genomen.

Roel Veyt Woordvoerder schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud, stad Antwerpen
Schouwburg Noord | Openingsweekend Noord

 

Over District Merksem

Merksem is 1 van de 9 districten van stad Antwerpen. In het districtshuis van Merksem vindt u op het gelijkvloers het stadsloket, en op de eerste verdieping de districtsdiensten. De jeugddienst is gehuisvest in kasteel Bouckenborgh.  

In deze newsroom vindt u de persberichten die district Merksem uitstuurt én een aantal foto's genomen in Merksem. Het staat u vrij die in uw nieuwsberichten over Merksem te gebruiken, mits vermelding van copyright indien dat vermeld is bij de foto.    

Op www.merksem.be leest u nog meer nieuws over het district en vindt u informatie per beleidsdomein (sport, jeugd, senioren, groen, cultuur, buurtmakers enzovoort).

Volg district Merksem ook op sociale media: www.facebook.com/districtmerksem en www.instagram.com/district_merksem.  

District Merksem
Burgemeester Jozef Nolfplein 1
2170 Merksem