Bouckenborghpark krijgt zijn monumentale ingang aan Bredabaan terug

Bouckenborghpark krijgt zijn monumentale ingang aan Bredabaan terug

08/04/2024

De Gaston Berghmansdreef – genoemd naar acteur, komiek én Merksemnaar Gaston Berghmans – geeft toegang tot het Bouckenborghpark en werd in 2021 volledig vernieuwd. Als sluitstuk wordt nu het licht op groen gezet voor de terugplaatsing van het gerestaureerde hekwerk aan de ingang op de Bredabaan en de inkomzuilen ter hoogte van kasteel Bouckenborgh.

Het huidige kasteel Bouckenborgh werd in 1810 in laatclassicistische stijl gebouwd en was toen al vanaf de Bredabaan bereikbaar via een dreef. In 1976 werd het Bouckenborghpark, inclusief dreef, erkend als beschermd landschap.

Het originele smeedijzeren hekwerk en de inkomzuilen gaven het domein een monumentaal karakter en vormden de belangrijkste toegang tot het park. Ze verkeerden echter in zeer slechte staat en werden jaren geleden weggehaald omwille van veiligheidsredenen en ter bescherming tegen verder verval.

Na vele jaren afwezigheid worden ze nu gerestaureerd en teruggeplaatst. Daarbij wordt onder andere het smeedwerk hersteld en geschilderd. Ook het metselwerk en de natuursteen worden waar nodig vernieuwd. Weldra krijgt de dreef dus opnieuw zijn majestueuze inkom van weleer.

Het district voert de werken uit in samenwerking met AG Vespa en met financiële steun van de Vlaamse overheid. De werken starten op maandag 8 april en duren tot einde juni. Plaatselijk kan er hinder zijn.

Dominique Kums Districtsschepen voor cultuur, feestelijkheden, protocol, groen, milieu en buurtinitiatieven
Son Van den Broek Coördinator Wijkoverleg, District Merksem

 

Over District Merksem

Merksem is 1 van de 9 districten van stad Antwerpen. In het districtshuis van Merksem vindt u op het gelijkvloers het stadsloket, en op de eerste verdieping de districtsdiensten. De jeugddienst is gehuisvest in kasteel Bouckenborgh.  

In deze newsroom vindt u de persberichten die district Merksem uitstuurt én een aantal foto's genomen in Merksem. Het staat u vrij die in uw nieuwsberichten over Merksem te gebruiken, mits vermelding van copyright indien dat vermeld is bij de foto.    

Op www.merksem.be leest u nog meer nieuws over het district en vindt u informatie per beleidsdomein (sport, jeugd, senioren, groen, cultuur, buurtmakers enzovoort).

Volg district Merksem ook op sociale media: www.facebook.com/districtmerksem en www.instagram.com/district_merksem.  

District Merksem
Burgemeester Jozef Nolfplein 1
2170 Merksem