Skip to Content
Bomen Gaston Berghmansdreef krijgen tweede leven als zitbank

Bomen Gaston Berghmansdreef krijgen tweede leven als zitbank

04/02/2022

In december van vorig jaar werden de bomen in de Gaston Berghmansdreef gerooid. Een aantal waren al een hele tijd ziek en gezien de geplande heraanleg van de dreef werd gekozen voor een volledig nieuwe dubbele bomenrij van lindes. Die worden binnen enkele weken geplant.

Het hout van de oude bomen ging echter niet verloren en krijgt in Merksem een tweede leven in de vorm van 8 zitbanken. Een primeur in de Antwerpse districten!

Gerooid maar niet einde verhaal

Het belang van bomen in een stedelijke omgeving kan niet genoeg benadrukt worden. Tijdens hun levensloop dragen zij positief bij aan een betere luchtkwaliteit en leefklimaat, een aangename leefomgeving en een hogere biodiversiteit. Maar ook wanneer zij afsterven en/of gerooid worden, hoeft het nog niet einde verhaal te zijn.

Dood hout is een belangrijke schakel in de levenscyclus van andere planten en dieren. Wanneer gevelde bomen geen veiligheidsrisico vormen of hinder veroorzaken, laat de groendienst ze in parken, bermen en grote plantsoenen ter plaatse liggen. In sommige gevallen is dat helaas niet mogelijk en wordt er gezocht naar andere manieren om afgestorven of zieke bomen een tweede leven te geven.

Circulair initiatief

Een nieuw circulair initiatief is het verwerken van nog voldoende kwalitatieve boomstammen tot planken, tafels, zitbanken, bijenhotels enzovoort. District Merksem hecht grote waarde aan duurzaamheid en is daarom verheugd dat de iconische bomen van de Gaston Berghmansdreef werden omgetoverd tot 8 comfortabele zitbanken.

8 comfortabele zitbanken

De zitbanken hebben een natuurlijke en robuuste look en staan in verschillende groenzones verspreid over het district. Uiteraard vind je er ook enkele terug in het Bouckenborghpark. Zo behouden de gevelde bomen hun band met het park en krijgen ze een tweede leven in hun natuurlijke omgeving.

Dominique Kums Districtsschepen voor cultuur, feestelijkheden, protocol, groen, milieu en buurtinitiatieven

 

Over District Merksem

Merksem is 1 van de 9 districten van stad Antwerpen. In het districtshuis van Merksem vindt u op het gelijkvloers het stadsloket, en op de eerste verdieping de districtsdiensten. De jeugddienst is gehuisvest in kasteel Bouckenborgh.  

In deze newsroom vindt u de persberichten die district Merksem uitstuurt én een aantal foto's genomen in Merksem. Het staat u vrij die in uw nieuwsberichten over Merksem te gebruiken, mits vermelding van copyright indien dat vermeld is bij de foto.    

Op www.merksem.be leest u nog meer nieuws over het district en vindt u informatie per beleidsdomein (sport, jeugd, senioren, groen, cultuur, buurtmakers enzovoort).

Volg district Merksem ook op sociale media: www.facebook.com/districtmerksem en www.instagram.com/district_merksem.  

District Merksem
Burgemeester Jozef Nolfplein 1
2170 Merksem