18 Merksemse kunstenaars heten bezoekers welkom in hun atelier tijdens Atelier in Beeld

18 Merksemse kunstenaars heten bezoekers welkom in hun atelier tijdens Atelier in Beeld

29/04/2024

Beeldend kunstenaars werken vaak achter gesloten deuren, maar tijdens ‘Atelier in beeld’ kun je in heel Vlaanderen en Brussel 2 dagen lang binnenkijken in meer dan 1500 kunstenaarsateliers. In Merksem doen liefst 18 (amateur)kunstenaars mee. Wie op zaterdag 4 en zondag 5 mei in Merksem op pad gaat, ontdekt er inspirerend werk op bijzondere werkplekken.

In de ateliers van Merksemse kunstenaars ontdek je fotografie, schilderkunst, grafisch ontwerp en illustratie, keramiek, textiel, installaties, collages, tekeningen, streetart en meer. Het aanbod is erg divers en inspirerend!

Tijdens de atelierbezoeken zien bezoekers niet alleen afgewerkte kunstwerken. Ze komen ook te weten hoe die tot stand komen, welke materialen de kunstenaars gebruiken, waar ze inspiratie halen enzovoort.

Deelnemers Merksem

Deze Merksemse kunstenaars heten je welkom in hun atelier:

Zaterdag 4 mei

Atelier van de Amici - Sint-Bartholomeusstraat 9A

Zaterdag 4 & zondag 5 mei

 • Briseïs Goris - Ridder van Parijsstraat 24
 • Sera Janssens - Elfnovemberstraat 20
 • Avdia Avrumutoae - Laarbekestraat 20
 • Jan Pauwels - Schoordijk 30
 • I.M. Rafael Gorsen - Moeshofstraat 91
 • De Audio Plant - Emiel Lemineurstraat 27
  • Warre Fungus
  • Ruby Russell
  • Long Tran Than
  • Jozien kennes
  • Elisabeth Vandermeulen
  • Frederik Vandermeulen
  • Oonark Klaes
  • Laura Anna Rossa
  • Leslie Lello Da Costa aka Blue
  • Ruben Van Sant & El Jahson

Zondag 5 mei

 • Yves Seyns - Komiteitstraat 13
 • Iris Bosman - Square Interior - Borrewaterstraat 161

Filter op de website van Atelier in Beeld op postcode 2170 en bekijk meer info over de Merksemse ateliers die hun deuren openen. Je leest er onder andere aan welke kunstvormen je je mag verwachten.

Uitgelicht: De Audio Plant en atelier van Iris Bosman

De Audio Plant

Het pand De Audio Plant in de Emiel Lemineurstraat 27 is zeker een bezoek waard. Het is een bijzondere plek waar wonen, creatie en kunst samenkomen. Van keramiek en zeefdrukkunst tot het maken van muziek. Eigenaar Warre Fungus licht toe:

“In dit pand verhuren we appartementen aan creatieve mensen. Naast appartementen zijn er veel gezamenlijke ruimtes: muziekstudio’s en ruimte voor open repetities, houtateliers, kunstateliers en meerdere plekken om gezellig samen te komen, te creëren, te eten enzovoort. De kruisbestuiving van allerlei creatieve kunstenaars die hier wonen, brengt deze plek tot leven.De ruimtes hebben stuk voor stuk een uniek decor. Via het principe van upcycling vind je overal hergebruikt materiaal terug. Elk oud gevonden stuk, krijgt een nieuwe functie.Vroeger was dit een bouwbedrijf met vele garages. Overal vond ik bijvoorbeeld oude deuren en ramen waarmee de poorten zijn toegewerkt. Oud materiaal of spullen gaan hier nooit verloren. En elke ruimte verandert constant. Dit pand is een soort organisch groeiend geheel, dankzij de input van alle creatieve bewoners.”

Meer dan 7 kunstenaars die hier wonen of hun atelier hebben nemen deel aan Atelier in Beeld.

Warre Fungus van De Audio Plant bij één van zijn eigen kunstwerken.telier van Iris Bosman
Warre Fungus van De Audio Plant bij één van zijn eigen kunstwerken.telier van Iris Bosman

Atelier van Iris Bosman

Iris Bosman is een creatieve en ondernemende duizendpoot die je met veel passie over haar werk vertelt.

“Ik heb een voorliefde voor natuurlijke materialen, maar ik gebruik die graag op een vernieuwende manier. Zo begon ik enkele jaren geleden te experimenteren met epoxyhars. De combinatie met hout, gedroogde bloemen of zaden of zelfs spinnenwebben vond ik meteen geweldig en dus heb ik me er verder in verdiept. Je vindt in mijn atelier dan ook heel wat natuurobjecten en patronen die vereeuwigd werden in epoxy. Kom gerust langs als je benieuwd bent hoe dat precies in zijn werk gaat.”
Iris Bosman broedt op een nieuw creatief idee.
Iris Bosman broedt op een nieuw creatief idee.

Praktisch

Dominique Kums Districtsschepen voor cultuur, feestelijkheden, protocol, groen, milieu en buurtinitiatieven

 

 

 

 

Over District Merksem

Merksem is 1 van de 9 districten van stad Antwerpen. In het districtshuis van Merksem vindt u op het gelijkvloers het stadsloket, en op de eerste verdieping de districtsdiensten. De jeugddienst is gehuisvest in kasteel Bouckenborgh.  

In deze newsroom vindt u de persberichten die district Merksem uitstuurt én een aantal foto's genomen in Merksem. Het staat u vrij die in uw nieuwsberichten over Merksem te gebruiken, mits vermelding van copyright indien dat vermeld is bij de foto.    

Op www.merksem.be leest u nog meer nieuws over het district en vindt u informatie per beleidsdomein (sport, jeugd, senioren, groen, cultuur, buurtmakers enzovoort).

Volg district Merksem ook op sociale media: www.facebook.com/districtmerksem en www.instagram.com/district_merksem.  

District Merksem
Burgemeester Jozef Nolfplein 1
2170 Merksem